Secretariatul Comunității Energiei sprijină cooperarea transregională pentru dezvoltarea pieței integrate SEEGAS

Secretariatul Comunității Energiei sprijină cooperarea transregională pentru dezvoltarea pieței integrate SEEGAS

În data de 21 iulie 2021 a fost semnat un Memorandum de înțelegere cu privire la cooperarea transregională privind dezvoltarea unei piețe integrate a Gazelor din Sud-estul și Estul Europei (SEEGAS) de către Secretariatul Comunității Energiei, furnizorii de servicii de schimburi de energie și tranzacționare BRM, UEEX, TGE , CEEGEX și ECG și operatorii de sisteme de transport Moldovatransgaz, GTSOU, FGSZ și GAZ-SYSTEM. Semnatarii își propun să coopereze pentru dezvoltarea comerțului transfrontalier cu gaze naturale, de ex. pe platforme de schimb și să introducă mecanisme de prețuri interregionale transparente și competitive, în funcție de piață, precum și transport transfrontalier eficient al gazelor și interoperabilitate.

Memorandumul vizează în mod specific crearea premiselor pentru funcționarea unei piețe competitive SEEGAS lichide și asigurarea accesului nestingherit la piețele de gaze naturale respective pentru toți participanții la piață și furnizorii de servicii în mod nediscriminatoriu și în condiții egale, în conformitate cu acquis-ul UE. De asemenea, își propune să faciliteze cooperarea în ceea ce privește implementarea unui sistem eficient de compensare a mărfurilor pentru tranzacțiile cu gaze naturale, care este în conformitate cu cele mai bune practici europene.

Directorul Secretariatului Comunității Energiei, Janez Kopač, a declarat: „Încă de la înființare, Comunitatea Energiei a sprijinit integrarea părților sale contractante cu piețele de energie din UE, care pentru Ucraina și Moldova devin treptat o realitate. Semnarea Memorandumului de înțelegere SEEGAS este un efort comun al operatorilor de bază din regiune, în vederea continuării integrării piețelor tranzacționate la bursă pentru gaze naturale”.

Gottfried Steiner, Directorul Executiv al Austrian Central European Gas Hub (CEGH) și reprezentant semnatar pentru EEX CEGH Gas Exchange Service GmbH (ECG), a declarat: „Apreciez foarte mult această inițiativă și sunt sigur că va contribui la dezvoltarea viitoare a comercializării gazelor naturale în regiune”.

Gabriel Purice, Directorul Executiv al Bursei Române de Energie, BRM, a declarat: „Am considerat mereu că țările din regiune trebuie să se cunoască mai bine și să coopereze pentru a-și rezolva problemele. Iar proiectul SEEGAS își propune exact acest lucru, motiv pentru care BRM s-a alăturat cu încredere acestei propuneri. Suntem siguri că, în scurt timp, vor fi dezvoltate soluții pentru a facilita fluxurile transfrontaliere de gaze și pentru a crea o piață regională funcțională”.

Piotr Kuś, Directorul Adjunct al Diviziei de Dezvoltare a Pieței de Gaze pentru gazul polonez TSO GAZ-SYSTEM, a declarat: „Suntem încrezători cu privire la perspectivele cooperării cu partenerii noștri din regiune și cu Comunitatea Energiei în cadrul inițiativei SEEGAS. Suntem convinși că acest proiect poate îmbunătăți funcționarea piețelor regionale de gaze, contribuind la creșterea lichidității, precum și la tranzacționarea transfrontalieră”.

Președintele Comitetului de schimb al Bursei de Energie din Ucraina (UEEX), Oleksii Dubovskyi, a menționat: „În cadrul SEEGAS, ni s-a oferit o mare oportunitate de a ne îmbunătăți în mod semnificativ mecanismele și de a elimina blocajele care au împiedicat dezvoltarea transfrontalieră, comerțul în regiune și în interiorul fiecărei țări, în special, dar și pentru a le uni în conformitate cu standardele UE”.

Sergiy Makogon, Directorul Executiv al LLC Gas TSO din Ucraina, a declarat: „Apreciez foarte mult această inițiativă și cred că va incita la integrarea pieței și va sprijini dezvoltarea comerțului cu gaze în regiune”.

Ákos Rétfalvi, Directorul Departamentului de servicii comerciale și de afaceri al operatorului maghiar de transport gaze FGSZ a declarat: „Cooperarea comună și eforturile reciproce ale părților implicate sunt un gest promițător din punctul de vedere al unui viitor parteneriat. FGSZ așteaptă cu nerăbdare să participe la această inițiativă alături de alți operatori de transport și sistem, precum și de furnizorii de servicii de tranzacționare”.

Dániel Garai, Directorul Executiv al Bursei Maghiare de Gaze pentru țările din Europa Centrală și de Est (CEEGEX), a declarat că „Odată cu impactul crescător al Europei de Sud-est și de Est asupra comerțului mondial cu gaze naturale, inițiativa SEEGAS poate aduce un nou concept în regiune, precum și o platformă excelentă pentru a dezvolta semnale de preț, transparență și lichiditate”.

Potrivit lui Piotr Zawistowski, președintele Consiliului de administrație al Bursei Poloneze de Energie TGE: „Proiectul SEEGAS inițiat de Comunitatea Energiei răspunde nevoilor actuale în ceea ce privește dezvoltarea și integrarea în continuare a piețelor de gaze din regiune. Acesta creează o platformă bună pentru schimbul de cunoștințe și experiență între burse și operatorii de transport și sistem care operează pe piețele naționale individuale. Sunt încrezător că acest lucru va duce la crearea de soluții care să sprijine comerțul transfrontalier cu gaze în regiunea noastră”.

Semnarea Memorandumului va fi urmată de prima reuniune a Comitetului Mixt de Coordonare SEEGAS între parteneri, care va avea loc cel puțin o dată la trei luni. Memorandumul este deschis atât burselor cât și oricărui operator de transport și sistem, activ în regiunea SEEGAS, și care dorește să se alăture inițiativei într-o etapă ulterioară.

 

Sursa: https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2021/07/21.html