Cel mai mic pret la gaze naturale pe piata SPOT

Cel mai mic pret la gaze naturale pe piata SPOT

În prima jumătate a lunii decembrie a anului 2019 pe platforma SPOT (produse pe termen scurt) operată/administrată de BRM prețul mediu ponderat a fost de 64,43 lei/MWh, mult sub cel înregistrat în luna octombrie (91,46 lei/MWh) și în luna noiembrie (71,29 lei/MWh), continuând astfel trendul descendent din ultima perioada Totodată, pe piața SPOT, în data de 26.12.2019, s-a înregistrat cel mai mic preț al gazelor naturale, respectiv 40 lei/MWh, mult sub cel reglementat. În perioada imediat următoare ofertele de vânzare-cumpărare s-au situat între 40 și 44,5 de lei/MWh.

De remarcat este și faptul că în urma ofertelor de vânzare pentru următorul an, în cadrul platformei Gas Forward, se constată o atitudine rezervată a participanților, în ceea ce privește tranzacționarea, datorată unei volatilități ridicate a pieței, determinată de efectele O.U.G. 114/2018.

Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele, tendința conducând spre o evoluție corectă a pieței, similară cu cea a perioadei 2017-2018.

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri si de Legea nr.297/2004 privind piata de capital. BRM organizeaza mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza in ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrica, produse petroliere, carbune, procesare combustibili, certificate CO2, marfuri generale, materiale de constructii, legume, fructe, cereale. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 20 terminale.