Evoluția pieței „Gasforward dublu competitivă” și a prețurilor aferente în contextul introducerii produselor de tip „Gas Program Release” (GRP)

Evoluția pieței „Gasforward dublu competitivă” și a prețurilor aferente în contextul introducerii produselor de tip „Gas Program Release” (GRP)

In premiera, in  iunie 2020 producătorii de gaze naturale a căror producție realizată în anul anterior a depășeșit 3.000.000 MWh s-au achitat pentru prima data de obligația de acum  lunara de a oferi spre vânzare un procent de minimum 30% din producție pe piețele centralizate din România, într-un mod transparent, public și nediscriminatoriu, la un pret de deschidere pe piata calculat dupa o formula maximala stabilita prin norme.

Activitatea bursiera corespunzătoare respectivei obligații de ofertare, avand titulatura „Gas Release Program” (GRP), este derulata la Bursa Romana de Marfuri în cadrul mai larg al “Pieței GasForward cu tranzacționare dublu competitivă”. Pe aceasta piata, tranzactiile realizate in luna iunie conform Ordinului ANRE 79/2020 (de tip GRP, asadar) au insumat 2.413.643 MWh. 

Celelalte tranzacții înregistrate pe platforma “Gasforward dublu competitivă” s-au cifrat la valoarea de 387.550 MWh. Mai jos se regaseste grafic procentul de tranzactii GRP din total tranzactii in luna iunie.

Ordinul 79/2020 emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, cum s-a mentionat, prețuri maxime de pornire ale ofertelor de vanzare in cadrul programului GRP.

Toate tranzacțiile de tip GRP realizate în luna iunie 2020 s-au incheiat la prețuri mai mari decat cele maxime de pornire rezultate prin aplicarea formulei de calcul stabilita de către ANRE, urmare a competitiei generate de cererile de cumparare aferente ordinelor de vanzare. Preturile de tranzactionare nu au inregistrat diferente semnificative fata de preturile de pornire, asa cum se poate observa in graficul de mai jos.