Stiri si presa


  • Record de tranzactionare pe piata gazelor naturale la BURSA ROMANA DE MARFURI


          La inceputul lunii octombrie a.c., pe platforma electronica a BRM, in Ringul gazelor naturale,s-au tranzactionat cantitati semnificative de gaze naturale, ceea ce denota interesul in crestere al participantilor la piata pentru comercializarea gazelor naturale in regim bursier.

          Astfel, in data de 04.10.2016 a fost tranzactionata o cantitate totala de 3,2 TWh, iar in ziua urmatoare, cantitatea tranzactionata s-a cifrat la 1,8 TWh.

          In primele 9 luni ale acestui an, in Ringul Gazelor naturale la BRM au avut loc 248 proceduri, concretizate in tranzactionarea unui volum de 4,15 TWh.

          Numarul participantilor inregistrati ca membrii afiliati si activi pe piata centralizata de gaze naturale a BRM a ajuns la 256 (producatori, furnizori, traderi si consumatori non-casnici).

          Ringul Gazelor naturale a fost lansat la BRM in 2008, iar in iulie 2013 BRM a devenit piata centralizata a gazelor naturale. De atunci si pana la sfarsitul anului 2015, volumul de gaze tranzactionat in ringul specializat al BRM a fost de 6,7 TWh.

          La aceasta data, volumul total de gaze naturale tranzactionate in Ringul gazelor naturale la BRM este de 15,85 TWh.

          Printre consumatorii finali care au achizitionat gaze naturale in ringul BRM si au obtinut economii importante la pret se numara Primaria Hunedoara cu o economie de peste 600.000 lei, urmata de Primaria Zalau cu o economie de 220.000 lei. Spitalul Judetean Focsani a inregistrat o economie de aproape 240.000 lei fiind urmat de Spitalul Dr. Ion Cantacuzino cu o economie de 230.000 lei. Si Consiliile Judetene s-au numarat printre clientii cu volume mari de tranzactionare in ringul BRM, evidentiindu-se in acest sens Consiliul Judetean Calarasi care a inregistrat o economie de aproape 300.000 lei. Alti clienti care au tranzactionat gaze naturale in sistem bursier au fost unitatile ISU si unitati militare din diverse zone ale tarii. Astfel, ISU Bucuresti a inregistrat economii cifrate la 210.000 lei, in timp ce economia obtinuta de ISU Bacau a fost de 110.000 lei. Economiile pentru achizitiile efectuate de unitatile militare apartinand fortelor terestre s-au cifrat la peste 5 milioane lei.


          Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. BRM are ca obiect de activitate administrarea pietelor de interes public organizate potrivit Legii 357/2005 privind bursele de marfuri si serviciile de intermediere financiara potrivit Legii 297/2004. BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 20 terminale.

Posted in Toate articolele, Comunicate on Oct 06, 2016