Stiri si presa


COMUNICAT DE PRESĂ Pret record pe piata gazelor naturale tranzactionate la BRM

In 24 mai a.c., pe platformele electronice ale BRM, s-a inregistrat un pret minim record de 68,50 lei/Mwh pentru gazele din productia interna pe piata angro. Cantitatea tranzactionata s-a cifrat la 300.000 Mwh. Faptul ca aceasta tranzactie s-a incheiat pe platformele electronice ale BRM reprezinta un argument pentru tranzactionarea prin bursa de marfuri, locul ideal de intalnire al cererii cu oferta.

In cursul lunii mai a.c., in Ringul gazelor naturale, la BRM s-a tranzactionat o cantitate totala de 11,6 milioane Mwh, cu un pret mediu ponderat cifrat la 72,18 lei/Mwh. De la inceputul anului pana in prezent, cantitatea de gaze naturale tranzactionata la BRM a ajuns la 27 milioane Mwh, iar pretul mediu ponderat a fost de 72 lei/Mwh. Relevant este faptul ca rezultatele din primele luni ale anului 2017 arata ca volumul tranzactiilor aproape s-a dublat fata de intreg anul anterior, reprezentand aproximativ 43,6% din consumul national estimat pentru aceasta perioada.

Interesul participantiilor la piata pentru tranzactiile din ringul BRM este evidentiat de trendul ascendant inregistrat de cantitatile tranzactionate incepand din anul 2013 cand BRM a obtinut licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale. Astfel, cantitatea totala tranzactionata in cei 4 ani a depasit 49 milioane Mwh.

In 19 iulie 2013, BRM a obtinut din partea ANRE licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale, iar prima tranzactie a avut loc in 21.10.2013. De atunci, numerosi operatori economici au achizitionat gaze naturale pe platformele electronice ale BRM, la preturi foarte avantajoase, pe parcursul a 1200 de licitatii.

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri si de Legea nr.297/2004 privind piata de capital. BRM organizeaza mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza in ringurile bursiere: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, procesare combustibili, certificate CO2, marfuri generale, materiale de constructii, legume, fructe, cereale. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 20 terminale.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Stiri, Gaze Naturale, Pagini on May 24, 2017