Stiri si presa


Informare de presa: 09.07.2015

Referitor la articolele aparute in mass-media cu tema: “Lichiditate insuficienta a pietei angro a gazelor pe termen scurt”, avand ca baza de documentare Raportul Transgaz privind punerea in aplicare a masurilor provizorii, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 312/2014 de stabilire a unui cod de retea privind echilibrarea retelelor de transport gaz, Bursa Romana de Marfuri, in calitate de operator licentiat in administrarea pietelor centralizate de gaze naturale, doreste sa aduca unele precizari pe marginea acestui subiect.

Venind in intampinarea eforturilor SNTGN Transgaz SA de a pune in aplicare masurile prevazute in Regulamentul european, cu efect asupra cresterii nivelului de lichiditate a pietei angro de gaze pe termen scurt, Bursa Romana de Marfuri informeaza, si pe aceasta cale, ca detine o platforma electronica de tranzactionare a gazelor naturale, destinata inclusiv produselor standardizate pe termen scurt. Prin urmare are capabilitatea de a procesa, in timp real, si oferte de vanzare – cumparare pentru volume de gaze care pot face obiectul dezechilibrelor in Sistemul National de Transport.

Platforma STEGN (Sistem de Tranzactionare Electronica Gaze Naturale), un produs conceput si realizat de echipa de specialisti ai Bursei Romane de Marfuri, este o aplicatie informatica moderna, complexa şi robusta, foarte usor de utilizat si a fost astfel conceputa incat sa se adapteze nevoilor pietei libere, deci competitiei, dar si cerintelor legislatiei specifice pietei de energie.

“Aceasta noua platforma este un instrument prin intermediul caruia participantii la piata centralizata administrata de BRM pot introduce oferte pentru vanzarea – cumpararea de gaze naturale pe orice interval de timp, fara restrictii de cantitate sau pret; cu alte cuvinte, sunt vizate inclusiv volumele destinate acoperirii fluctuatiilor, care se transpun in dezechilibre si pot face apoi obiectul sanctiunilor, conform prevederilor Codului Retelei. In acelasi timp, Operatorul de Transport si Sistem (OTS) poate posta oferte si incheia, la randul sau, tranzactii în scopul realizarii actiunilor sale specifice de echilibrare comerciala a Sistemului National de Transport”, a precizat dl. Valeriu Gheorghe, Directorul Executiv al Bursei Romane de Marfuri.

Fata de platformele specifice pietelor spot, forward si OTC, platforma STEGN permite utilizatorilor (platforma este dedicata exclusiv detinatorilor de licente de furnizare) sa introduca / intretina perioada de livrare.

In raportul mentionat se precizeaza ca BRM, prin noua sa platforma de tranzactionare electronica, este pregatita sa ofere pietei posibilitatea de a tranzactiona produse zilnice si chiar intra-zilnice, in masura in care vor exista lichiditati pentru aceasta piata.

Completam cu precizarea ca BRM si-a manifestat, in repetate randuri, si isi mentine dorinta de cooperare si disponibilitatea de a sprijini activ SNTGN Transgaz SA in procesul de implementare a mecanismului de echilibrare a Sistemului National de Transport in conformitate cu impunerile reglementarilor comunitare, prin integrarea celor doua aplicatii (platforma STEGN si platforma de echilibraj).

Ca si produs informatic, Platforma STEGN raspunde urmatoarelor functiuni:

 permite un volum mare de tranzactii într-un interval scurt de timp;

 pot fi introduse simultan in sistem ordine de vanzare si de cumparare;

 se realizeaza combinatii continue si matching functie de parametrii introdusi de

utilizator (pret, cantitate, perioada);

 alerteaza utilizatorul (prin sms/mail) atunci cand sunt realizate tranzactiile;

 editeaza raportul final al tranzactiilor, precum si istoricul acestora;

 genereaza rapoarte specifice pentru autoritati.

Scurt istoric: tranzactiile cu gaze naturale au demarat pe ringul specializat al BRM in luna octombrie 2013. De la acel moment si pana in prezent s-au inregistrat si activeaza 144 de participanti (34 producatori/furnizori/traderi si 110 consumatori noncasnici), volumul total tranzactionat ridicandu-se la cca 5 mil. MWh, realizat pe parcursul a 315 sedinte de licitatii.

Din totalul cantitatilor adjudecate, 1,3 mil. MWh au reprezentat gaze naturale cu servicii incluse (transport, distributie, inmagazinare) achizitionate de clienti finali (consumatori de gaze naturale) si 3,7 mil. MWh – gaze naturale fara servicii, care au facut obiectul vanzarii-cumpararii intre producatori, furnizori si traderi care activeaza in zona de comercializare pe piata, sub licenta ANRE.

Despre BRM

Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil, se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri, in cele 11 ringuri. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri si concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 27 terminale.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Stiri on Jul 16, 2015