Stiri si presa


Sursa: Energy Center; Publicat in data de 12.05.2015

Preturile la energie electrica in Romania sunt cele mai mici din Europa, referindu-ne aici, desigur, la piata angro. Ce se intampla mai sus apoi, pe lantul distributie-furnizare-consumator final este o alta poveste pe care publicatia noastra a incercat sa o spuna cat se poate de veridic. Dupa ce s-a aruncat in carca statului o parte importanta a cresterii pretului final la energia electrica (taxe, impozite etc), s-a revenit si au fost scosi drept tapi ispasitori companiile de distributie, cu deosebire cele cu actionariat majoritar strain. Exista un dram de adevar si in aceste afirmatii, dar sa nu uitam si de furnizori, care odata cu liberalizarea pietei au inceput sa aiba o prezenta fundamentala in lantul mai sus amintit.

La Conferinta Energy-Center, de la Cluj Napoca, organizata cu sprijinul ANRE si al Bursei Romane de Marfuri, pe marginea efectelor liberalizarii pietelor de energie si gaze, problema furnizorilor, a tranzactiilor transparente in piata a fost pe larg dezbatuta. Spre deosebire de piata de gaze naturale, unde prezenta furnizorilor privati este inca timida in randul tranzactiilor, la energia electrica exista o competitie extrem de stransa. De mentionat insa, in ceea ce priveste piata de gaze, este decizia ANRE de a aproba concurenta si in domeniul platformelor de tranzactionare-burse, fiind spart monopolul din zona energiei electrice, detinut de OPCOM.

Concurenta in acest plan si informarea corecta, pe care o platforma de tranzactionare privata poate sa o faca, dar care nu beneficiaza in nici un fel de sprijinul direct al statului, s-a dovedit cat se poate de eficienta. Vorbim aici despre platforma BRM, singura pe care se tranzactioneaza real gaze naturale de la aparitia pietei libere. Vom reveni si asupra acestui subiect cu atat mai mult cu cat la Cluj-Napoca am constatat inca o lipsa reala a culturii bursiere din partea posibililor clienti, precum si a avantejelor pe care un consumator le poate avea prin participarea in ringul bursei.

Cat priveste piata de energie electrica, acolo unde, in ciuda maturitatii ei, apar inca o serie de probleme generate de interventia autoritatilor, este momentul sa recunoastem ca pretul energiei electrice s-a stabilizat undeva in jurul a 170 lei/MWh, fara insa a avea pretentia de o vorbi de un pret de referinta. Acest pret ar trebui indicat poate de Piata pentru ziua urmatoare, unde se duc mare parte din competitori. In realitate, toate platformele de tranzactionare se subordoneaza unui articol disputat din Legea energiei electrice, care obliga ca orice tranzactie sa se faca prin intermediul OPCOM, in niste conditii extrem de restrictive si care nu mai corespund perioadei pe care o traversam.

Articolul respecti din Legea energiei electrice (art.23) a fost vehement contestat in ultima perioada in mod deosebit de catre furnizorii de energie electrica, care solicita reluarea contractelor bilaterale, disparute odata cu scandalul “baietilor destepti” Stirea pe care Conferinta Energy-Center de la Cluj-Napoca a obtinut-o in exclusivitate de la presedintele ANRE este aceea conforma careia la nivel de autoritati se discuta despre revenirea la contractele bilaterale de energie electrica, in conditii de transparenta totala, inca din acest an. “Suntem singura tara europeana care are asemenea restrictii”, a recunoscut presedintele ANRE, domnul Niculae Havrilet.

Asa se si explica titlul acestui articol ” Sunt zone in care ANRE nu trebuie sa intervina, dar sunt monopoluri care trebuie controlate”, si care se refera tocmai la modificari in piata de energie adaptate realitatilor prezente. Tarifele la energie electrica trebuie sa poata fi negociate de catre consumator nu numai cu furnizorul, ci inclusiv cu operatorul de distributie, asa cum se intampla in multe tari din Europa. Constrangerile la care sunt supuse astazi tranzactiile cu energie pe de o parte, si monopolul din zona de transport si de distributie, pe de alta parte, risca sa spulbere toate avantajele pietei libere, inclusiv atingerea acelui obiectiv al pretului de referinta si al predictibilitatii unui pret corect pe o mai lunga perioada de timp.

Este foarte adevarat, atat legislatia din Romania cat si directivele europene din pachetul de energie impun un singur operator pentru transport si un singur operator pentru distributie (ne referim aici la un operator zonal), cu atat mai mult cu cat vorbim despre o interferenta a retelelor la nivel european.In context, solicitarile unei companii interne de a isi crea reteaua proprie de distributie nu pot fi onorate, decat in conditiile in care directivele europene vor fi schimbate. Asta nu inseamna ca pe aceste activitati de monopol nu pot aparea negocierile, iar Autoritatea de reglementare nu-si poate intensifica actiunile de control.

Foarte posibil insa, ca peste cativa ani, odata cu dezvoltarea tehnologiilor, sa nu apara si pe aceste zone concurenta, asa cum s-a intamplat in domeniul serviciilor de cablu, dupa aparitia retelelor de tip wireless. Specialistii in energie sunt sceptici, dar asta nu inseamna ca este imposibil.

Posted in Toate articolele, Stiri on May 12, 2015