Stiri si presa


Sursa: Energy Center. Publicat in data de 14.05.2015

La un an de la liberalizarea pietei de gaze pentru marii consumatori industriali si la 4 luni de la liberalizarea pentru micii consumatori persoane juridice, mecanismele burselor de gaze sunt inca prea putin valorificate. Orice producator sau furnizor de gaze este o sursa, adica un ofertant care cauta un cumparator. Pretul marfii se stabileste nu in functie de cat zice guvernul sau Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei, nici in functie de un cos reglementat sau de presupuse nevoi de protectie a industriilor mari consumatoare, cu implicatii sociale. Se stabileste dupa mecanismul cererii si ofertei. Or, acest mecanism nu-l poate oferi decat bursa.

Am constatat la ultima noastra conferinta de la Cluj, unde in timpul dezbaterilor un segment important a fost alocat rolului burselor de gaze, o lipsa aproape totala de informatii, in randul consumatorilor, despre avantajele pe care le poate aduce participarea in ringul bursier. Atat din punct de vedere al obtinerii unui pret competitiv, cat si al serviciilor pe care bursa le poate pune la dispozitia celor ce intentioneaza sa isi asigure consumul de gaze pe o perioada mai lunga. In aceste conditii ne-am propus sa dezvoltam acest subiect printr-o informare care poate fi in avantajul multora. Este regretabil ca la un an de la aparitia platformelor de tranzactionare de tip bursier, pe piata de gaze naturale, marii consumatori ezita sa-si puna ofertele, iar producatorii prefera sa negocieze bilateral, intr-un cerc restrans si, posibil, mai putin transparent.

Nu acuzam insa pe nimeni. In analizele noastre referitoare la procesul de liberalizare a pietei de gaze am aratat motivele pentru care marii consumatori au contestat procesul de dereglementare, incluzand aici si distribuitorii de gaze, si am anticipat ca atunci cand lucrurile vor intra pe un fagas normal toate aceste contestari vor deveni istorie. Iata ca am avut dreptate.

Producatorii au gaze, dar nu au, sau mai bine zis, nu stiu cui sa le vanda. Bursa, de gaze, de electricitate sau pentru orice alta marfa de larg consum poate rezolva in mare masura atat nevoile vanzatorilor cat si ale cumparatorilor. Numai ca, pentru a utiliza instrumentul bursier trebuie sa mai ai si vointa. Asadar, vom incerca, in analizele noastre, pe marginea functionarii corecte a pietelor de gaze naturale si energie electrica din Romania, sa surprindem si punctul de vedere al reprezentantilor celor doua platforme de tranzactionare licentiate de ANRE, ( BRMsi OPCOM), constienti ca o cultura bursiera nu se poate dobandi de azi pe maine.

Ca sa intelegem nemultumirile consumatorilor industriali, vizavi de liberalizarea pietei de gaze, suntem nevoiti sa analizam si rolul celor doua platforme (burse de gaze), care au facut pasi importanti pentru a veni in intampinarea actorilor din piata. Din pacate, ne repetam, dupa un an de la aparitia acestor platforme de tranzactionare a gazelor naturale, rezultatele efective sunt modeste. Orice inceput este dificil, desigur, si este prematur sa dam verdicte dupa numai un an de la licentiere. Dar, daca vom intelege cu adevarat rolul ringului bursier pe aceasta piata putem spera la mai mult.

La inceputurile pietei bursiere de energie electrica aproape nimeni nu credea in ea. Iata ca, dupa cativa ani, bursa de electricitate (cu toate neajunsurile ei) a reusit sa aduca pretul energiei electrice la un nivel pe care nimeni nu-l putea anticipa in conditiile in care statul a folosit aceasta marfa ani la rand ca subventie pentru intreaga economie nationala. Costurile au fost insa incalculabile.

Exemplul bursei de energie nu poate si nu trebuie ignorat de catre bursa de gaze, in ciuda imperfectiunilor celei din urma. “Este greu sa creezi o piata noua”, ne declara domnul Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM) la Conferinta Energy-Center “ Impactul noilor reglementari pe piata gazelor- avantajele pietei libere pentru consumatori si provocarile din piata reglementata”. Este si mai greu insa ca producatorii, distribuitorii, furnizorii si consumatorii sa vina pe aceasta piata. Avea dreptate. “Pornind de la zero intri intr-un cerc vicios, daca nu ai toate componentele unei burse reale”, mai spunea Septimiu Stoica. Si noi, Energy-Center, am surpins lipsa acestor componente, dar un inceput exista totusi. Marea noastra problema este legata insa de economia de piata. Am optat teoretic pentru ea, de vreo 25 de ani, dar ne ferim cat se poate de mult de regulile ei. In continuare piata libera depinde de decizia politica. Or, ceva nu se leaga. Vrem ca cererea si oferta sa se intalneasca pe bursa, cum este in tarile civilizate, sau vrem sa simulam existenta unei burse, dar intelegerile sa le facem in spatele ei? Nici o bursa nu poate sa se transforme in vanzator pentru cumparator si nici in cumparator pentru vanzator. Bursa ofera transparenta si acces nediscriminatoriu. Daca aceste principii nu plac, atunci problema este in alta parte.

Posted in Toate articolele, Stiri on May 14, 2015