Stiri si presa


Campania pentru o buna si corecta informare a consumatorilor, organizata de Bursa Româna de Marfuri – BRM si Energy-Center a continuat la Cluj, unde a avut loc a doua dezbatere cu tema: „Consecintele liberalizarii pietelor de gaze si energie electrica – avantajele concurentei corecte pentru furnizori si consumatori”, în data de 11 iunie 2015.

‘Am apreciat prezenta în numar mare si implicarea în mod activ a participantilor la conferinta de la Iasi – furnizori si distribuitori de gaze naturale si energie, consumatori non – casnici si autoritati locale – fapt ce denota interesul acestora pentru decizii corecte în vederea obtinerii unui pret corect la utilitati’, a declarat dl. Valeriu Gheorghe, Director Executiv BRM.

Invitati la dezbatere, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – dna Anca Nita, Sef Serviciu si Dl. Florin Tobescu, Sef Serviciu/Responsabil REMIT – au pledat pentru un consumator corect informat, îndemnând participantii sa-si angajeze un manager energetic, sa îsi faca o analiza a activitatii desfasurate pentru a vedea care este ponderea energiei în total cheltuieli, sa gaseasca modalitati de reducere a consumului de energie, sa îsi controleze evolutia consumului si, nu în ultimul rând, sa mearga sa tranzactioneze pe bursa, unde pot obtine preturi corecte la energie si gaze.

“Mentinerea preturilor actuale în contractele de furnizare energie si gaze depinde de consumatori. Regulamentul de furnizare energie electrica, în vigoare din octombrie 2014, va permite sa dati o importanta deosebita achizitiei de energie si de gaze în afacerile dvs. Sunteti penalizati ca nu va stiti istoricul de consum si nu puteti previziona consumul. Informatiile pe care le aduceti în piata sunt foarte importante. Aveti posibilitatea sa stabiliti reguli pentru a primi servicii de calitate”, a declarat dna Anca Nita, Sef Serviciu ANRE.

Reprezentantii BRM – dna Arta Turcanu, Director Departament Gaze Naturale si dl. Valeriu Gheorghe, Director Executiv – au prezentat avantajele tranzactionarii în ringul BRM, participantii la dezbatere fiind îndemnati sa apeleze la aceasta solutie “rapida, sigura si eficienta în vederea obtinerii de preturi corecte la utilitati”.

“BRM ofera asistenta de specialitate. Licitatiile se organizeaza în doar 7 zile de la primirea ordinului initiator. Apelând la tranzactiile bursiere, consumatorii non-casnici au predictibilitatea pretului, furnizorul traditional fiind stimulat astfel sa-si îmbunatateasca serviciile”, a mentionat Valeriu Gheorghe, Director Executiv BRM.

“Tranzactionarea gazelor pe Bursa Româna de Marfuri are ca principale avantaje: scurtarea timpului de negociere si încheierea tranzactiei în conditiile contractuale solicitate, respectiv termenii de plata doriti. Si furnizorii au avantaje, acestia având parte de o concurenta loiala, fiind egali în drepturi”, a precizat Arta Turcanu, Director Departament Gaze Naturale BRM.

Pâna acum, în ringul bursier de la BRM au fost organizate, respectiv încheiate 300 de licitatii pe gaze naturale, cu discount-uri. De retinut ca la BRM se pot tranzactiona gaze cu servicii incluse, se pot obtine discount-uri (de regula, între 5 si 25 de lei. Un discount record s-a obtinut saptamâna trecuta, de 37 de lei) sau se pot cumpara gaze ca si marfa si, separat, sa se încheie contracte cu operatorii.

BRM – functioneaza pe legislatia specific europeana, sub licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate în sectorul gazelor naturale, acordata de ANRE în vara anului 2013. Conform datelor BRM, în 2014 s-au înregistrat: 3,8 TW tranzactionati, 140 de licitatii organizate, 104 membri activi ai bursei, 29 furnizori plus 3 mari producatori, de gaze naturale plus 75 consumatori (toata paleta posibila – autoritati contractante, unitati militare, spitale, consumatori industriali: Azomures, Amonil, Alro etc).

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, BRM a dezvoltat, in acord cu prevederile Legii nr. 357/2005, mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri, in cele 11 ringuri: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, procesare combustibili, certificate CO2, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale si medicamente. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri si concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 27 terminale.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Evenimente on Jun 17, 2015