Stiri si presa


BRM si KELER CCP sunt pregatite să lanseze noi produse si servicii pe piața de gaze naturale din Romania

Contractele forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrala sunt gata pentru lansare la Bursa Romana de Marfuri (BRM). BRM și KELER CCP au finalizat cu succes integrarea si testarea sistemului IT necesar tranzactionarii acestor produse astfel incat procesul de admitere a participantilor pe aceasta piata poate fi demarat.

In ultimele luni, BRM și furnizorul de soluții de compensare KELER CCP au finalizat specificațiile IT, implementarea și testarea noului sistem de tranzactionare si clearing, astfel incat, la momentul actual acestea sunt pregatite pentru a fi utilizate de catre particpantii pe piata de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapartii centrale vor furniza in premiera pentru Romania siguranta si eficienta pentru participanti, eliminand riscul de contraparte si cel de piata.

"KELER CCP, prima casă de compensare din regiune autorizata in conformitate cu reglementarile EMIR, este încântată să își prezinte expertiza și experiența prin lansarea și operarea cu succes a sistemului de clearing. A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piața BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregătiți și convinsi că acesta va fi un pas uriaș pentru BRM și piața din România ", a adăugat Károly Mátrai, CEO al KELER CCP.

Lansarea noii piețe a gazelor naturale BRM cu soluția de clearing oferită de KELER CCP va stimula dezvoltarea unei piețe romanesti competitive, transparente și fiabile care funcționează pe bază nediscriminatorie și care va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale în întreaga regiune.

"Scopul nostru strategic este de a face piata noastra mai atractiva prin crearea unui sistem de tranzactionare securizat si standardizat, care este acum mult mai accesibil. În timpul perioadei de testare, am monitorizat nevoile clienților noștri și cererea pieței, ameliorand continuu cu KELER CCP solutia oferita. Noul sistem va permite BRM să creeze un mediu de piață modern, sigur si orientat către standardele din Europa ", a declarat Gabriel Purice, Președinte Director General al BRM.

Participanții la piață au fost implicați inca dintr-o etapă foarte timpurie a proiectului, în special în definirea specificatiilor produselor forward. In urma feedback-ului primit in cadrul work-shopurilor organizate, participantii sunt nerabdatori să înceapă tranzacționarea noilor produse pe platforma BRM. Cateva opinii ale acestora sunt redate in continuare: “Suntem convinsi ca noile produse forward pe piata de gaze naturale a BRM vor oferi un grad mai mare de siguranta tranzactiilor noastre.”- Iulian Burcea, AMROMCO; “Apreciem ca noile servicii de clearing oferite vor imbunatati mediul de tranzactionare al gazelor naturale pe piata romaneasca.”- Ion Ionut, ENGIE; “Prin aceste produse, piata de gaze naturale din Romania se aliniaza la standardele europene.” Viorel Tepes, TINMAR; “Apreciem eforturile BRM de imbunatatire continua a gamei de servicii si produse pentru participantii din piata de gaze naturale a Romaniei” Mihai Vilt, FORTE GAZ; "Am fost implicați în dezvoltarea produselor de pe piață încă din primele zile ale anului, și salutăm beneficiile noilor produse BRM cu servicii de clearing incluse." VITOL GAS & POWER.

În perioada septembrie - octombrie va fi finalizată procedura de admitere a participanților pe noul sistem, astfel încât operațiunile de tranzacționare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrala sa poata demara incepand cu luna noiembrie.

Despre BRM: Fondată în 1992, BRM este singura bursa din Romania axata pe marfuri si produse derivate. În ultimii ani, compania a realizat o extindere sustenabila a gamei de produse, dezvoltând în același timp servicii noi și inovatoare, în conformitate cu cele mai bune practici europene. În 2013, BRM a lansat cu succes o platformă de tranzactionare a gazelor naturale, pe lângă activitățile sale principale de produse petroliere, energie (cu amănuntul) și alte bunuri fungibile. In 2016 a devenit un partener cheie pentru Guvernul României și principalii actori de pe piață în sectorul comerțului cu cereale, fiind numit Administrator al Registrului Certificatelor de Depozite. În prezent se află în curs de dezvoltare a unui sistem multilateral de tranzacționare (SMT), care îi va permite să ofere contracte futures pe mărfuri pentru participanții la piață începând din 2018.

Despre KELER CCP: KELER CCP este casa centrală de compensare pentru piețele de capital și gaze naturale din Ungaria. În calitate de contraparte centrală, KELER CCP își asumă compensarea, precum și decontarea financiară și fizică a tranzacțiilor încheiate pe piețele de capital: Bursa de Valori din Budapesta, BETA și MTS Ungaria și pe piețele de gaze naturale: platforma de tranzacționare și CEEGEX Central Eastern European Gas Exchange. Pe lângă serviciile sale centralizate de compensare, KELER CCP oferă servicii de compensare generală pentru clienții săi pe mai multe piețe energetice, cum ar fi HUPX Hungarian Power Exchange, EEX, EPEX SPOT, EPEX SPOT Belgia, SEEPEX, PXE și PowerNext.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Stiri, Evenimente, Gaze Naturale, Pagini on Sep 07, 2017