Stiri si presa


COMUNICAT DE PRESĂ

BRM și KELER CCP planifică să demareze un nou parteneriat in domeniul serviciilor centrale de compensare

București / Budapesta, 13 iulie 2016. Bursa Romana de Mărfuri, BRM a selectat KELER CCP pentru a-i fi partener referitor la serviciile centrale de compensare pe piața gazului, care vor fi lansate în 2017, potrivit Memorandumului pe care cele două societăți l-au semnat. Prin cooperarea sa extinsă, KELER CCP își oferă serviciile de compensare în străinătate pentru prima dată, iar BRM devine capabilă să ofere produse noi și mai sofisticate pentru instrumentele spot, forward si future pe o nouă piață care poate fi o piață lider pentru jucătorii locali și mai târziu pentru partenerii regionali.

BRM și KELER CCP planifică să-și consolideze cooperarea in sectorul compensării. Stabilind cadrul viitoarei cooperări extinse, societățile au semnat un Memorandum în data de 13 iulie 2016, ca fundament al parteneriatului încheiat.

Pentru a asigura cele mai bune servicii și pentru a susține viitorii clienți și viitoarele produse, BRM a inițiat negocieri cu KELER CCP cu privire la activitățile aferente de compensare și de management al riscului. KELER CCP in calitate de contrapartida centrală deține know-how-ul și practica pentru a-și oferi serviciile BRM și clientilor săi. Astfel, KELER CCP va fi prima din regiune care va oferi servicii de compensare în străinătate.

Un prim pas al parteneriatului KELER CCP – BRM va presupune susținerea eforturilor BRM pentru a dezvolta piața de energie existentă în România prin oferirea de contracte spot, forward și futures pentru participanții săi la tranzacții. Scopul înființării noii burse pe piața gazului în baza unui licențe MFT (Facilitate Multilaterală de Tranzacționare) este de a oferi facilități de tranzacționare pentru o gamă largă de produse standardizate pentru instrumente spot, forward și futures. BRM planifică să aplice standarde internaționale și cele mai bune practici in ceea ce privește soluțiile, regulile precum și procedurile tehnice. Ca urmare a acestor evoluții, BRM va oferi servicii consolidate pentru piața energiei din România pentru jucătorii locali și, mai târziu, pentru participanții regionali.

“Cu KELER CCP, am găsit un partener experimentat, competent și angajat care va putea să susțină necesitățile noastre imediate și viitoare. Scopul nostru este de a alinia și de a adapta în continuare piața gazului din România la standardele europene continentale pentru a determina ca piața noastră să fie mult mai atractivă pentru membrii existenți și viitori de tranzacționare”, afirmă dl. Gabriel Purice, Președintele BRM.

“Acesta este un pas important pentru KELER CCP pe cale de a deveni un CCP regional, ceea ce este un obiectiv strategic suprem pentru noi. Cooperarea cu BRM ne poate permite să ne extindem oferta de compensare pentru gaze naturale pentru noi piețe internaționale pentru prima dată și să deschidem ușa pentru o viitoare cooperare în regiune. BRM este un partener de încredere pentru KELER CCP, reprezentând o abordare profesionistă pe piață și care oferă intrarea pe piața de compensare a energiei din România ca o mare provocare “, adaugă Mr. Károly Mátrai, Director Executiv al KELER CCP.

Despre BRM:

BRM este o piață a produselor legate de gaze naturale și energie din România. Scopul Bursei Române de Mărfuri este de a asigura soluții practice de o manieră transparentă, eficientă și profesionistă, BRM este o instituție care se dezvoltă în mod constant, și care se adaptează în mod constant la noi tehnologii și care introduce noi produse adaptate care să corespundă cererilor de management comercial și al riscului financiar.

Despre KELER CCP:

KELER CCP este o societate centrală de compensare pentru piețele de capital și de gaze naturale din Ungaria. În calitate de contrapartidă centrală KELER CCP își asumă compensarea pentru și decontarea financiară și fizică a tranzacțiilor încheiate pe piețele de capital: Bursa de Valori din Budapesta, Piața BÉTa și MTS Ungaria, și pe piețele de gaze naturale: Platforma de Tranzacționare și CEEGEX Bursa de Gaze din Europa Centrală și de Est. Ca urmare a asigurării serviciilor centrale de compensare, în calitate de furnizor unic de servicii din Europa, KELER CCP asigură servicii generale de membru în domeniul compensării pentru clienții săi pe mai multe piețe de energie incluzând: HUPX Bursa de Energie din Ungaria, EEX, EPEX Spot, APX UK/NL, Belpex, SEEPEX, PXE, Powernext/PEGAS și CEGH Central European Gas Hub.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Posturi on Jul 15, 2016