Stiri si presa


BRM și Keler CCP încheie un parteneriat pentru servicii de compensare

București, 13 septembrie 2016

Bursa Română de Mărfuri și Keler CCP au semnat astăzi la București un acord de parteneriat care va permite BRM să ofere clienților săi, începând din 2017, servicii de compensare financiară și decontare. BRM va deveni astfel unicul actor bursier din România care oferă servicii de compensare (clearing) participanților la tranzacționare, aducând în țara noastră instrumente avansate de management al riscului folosite în mod curent în Europa și Statele Unite. Keler CCP, una dintre principalele case de compensare din Europa Centrală, va oferi pentru prima dată serviciile sale pe o piață externă, făcând astfel un pas important spre a deveni un actor de referință în regiune.

Serviciile de compensare și decontare, care vor fi lansate în parteneriat cu una dintre principalele bănci de pe piața Românească, vor fi disponibile inițial clienților care tranzacționează pe piața centralizată a gazelor naturale operate de BRM. De la lansarea bursei de gaze, în 2013, Bursa Română de Mărfuri a dezvoltat constant gama de produse și servicii disponibile actorilor pe această piață, aplicând standarde internaționale și cele mai bune practici la nivel UE în ceea ce privește soluțiile tehnice, regulamentele și procedurile. Serviciile de clearing vor fi disponibile atât pentru clienții care tranzacționează pe piața spot, cât și pentru viitoarele instrumente financiare derivate (futures) pe care BRM le va lansa anul viitor. Urmare a acestor evoluții, BRM va oferi un nivel de securitate post-tranzacționare fără precedent pe piețele bursiere din România, asigurând o minimizare a riscului pentru clienții care aleg aceste servicii.

“Parteneriatul cu Keler CCP, care este un actor cu experiență în acest domeniu, ne va permite să răspundem nevoilor clienților noștri în ceea ce privește oferirea unor instrumente avansate de management al riscului. Integrarea serviciilor de compensare în oferta BRM constituie un pas important către dezvoltarea platformei noastre, constituind un element de diferențiere pentru noi pe piața din România. Dorim să asigurăm participanții la piață că aceste servicii vor fi gândite în strâns dialog cu producătorii, traderii, dar și cu autoritățile de reglementare, astfel încât ele să fie cât mai bine adaptate specificului și nevoilor pieței din România,” a declarat domnul Gabriel Purice, Președinte Director-General al BRM.

“Este un pas important pentru Keler CCP în direcția pe care ne-o dorim, aceea de a deveni unul dintre principalii jucători în Europa Centrală și de Sud-est. Cooperarea cu BRM ne permite să extindem oferta de servicii pentru gaze naturale pe o piață externă, o premieră pentru noi, și să deschidem ușa către alte parteneriate viitoare în regiune. BRM este un partener de încredere pentru Keler CCP, cu o mare experiență pe piață și o abordare profesionistă, ceea ce ne permite să abordăm cu optimism această colaborare,” a adăugat domnul Károly Mátrai, CEO al Keler CCP.

Keler CCP, o contraparte centrală licențiată EMIR, deține experiența și expertiza necesare pentru a oferi serviciile sale clienților BRM. Prin această colaborare, Keler CCP va fi prima casă de compensare din regiune care își va oferi serviciile pe o piață externă.

Deși serviciile de compensare vor fi oferite inițial pentru piața gazelor naturale, BRM și Keler CCP intenționează să extindă parteneriatul pentru a include piața energiei și instrumente tip futures.

Despre BRM:

Fondată în 1992, BRM este principala platformă de tranzacționare pentru mărfuri și derivate pe bază de mărfuri. În ultimii ani, societatea a urmărit o creștere dinamică a ariei de activitate, dezvoltând servicii noi și inovatoare, aliniate celor mai bune practici la nivel european. În anul 2013, BRM a lansat cu succes piața centralizată a gazelor naturale, care s-a adăugat piețelor tradiționale precum cele ale produselor petroliere, energiei electrice (en detail) și altor mărfuri fungibile. Începând din același an, este un partener al Guvernului României și al principalilor actori din piața cerealelor, dezvoltând cotații de referință pentru principalele produse agricole și obținând, în 2016, licența de Administrator al Registrului Național al Certificatelor de Depozit. În prezent, BRM dezvoltă o platformă alternativă de tranzacționare prin care actorii din piață vor putea accesa produse derivate tip futures, având active suport mărfurile.

Despre KELER CCP:

KELER CCP este contrapartea centrală pentru piețele de capital și gaze naturale din Ungaria, oferind servicii de compensare și decontare financiară și fizică pentru tranzacțiile încheiate pe piețele de capital ale Budapest Stock Exchange, BETa Market și MTS Hungary, ca și pe piața de gaze naturale operată de CEEGEX – Central European Gas Exchange. Pe lângă rolul său de contraparte centrală, Keler CCP este singurul funrizor de servicii din Europa care acționează ca membru general de compensare pentru clienții săi pe un număr de piețe, incluzând HUPX Hungarian Power Exchange, EEX, EPEX Spot, APX UK/NL, Belpex, SEEPEX, PXE, Powernext/PEGAS și CEGH Central European Gas Hub.

Posted in Toate articolele, Comunicate, Stiri on Sep 23, 2016